Mantolama Nedir? Isı yalıtımı iki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir. Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır, yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.
Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.
Mantolamanın Faydaları Nelerdir?
Isı yalıtımı binadan dışarıya ısı kaybını azaltır, enerji tasarrufu sağlar.
Mantolama, ortalama % 50 yakıt tasarrufu sağlar ve kendini 2-5 yılda amorti eder.
Sadece kış aylarının yakıt giderlerini değil, yazın aylarının da soğutma giderlerini azaltır.
Mekanlarda ısının dengeli dağılımını sağlar.
Konut içindeki dengeli ısı dağılımı sayesinde, yaşanan mekanlarda rutubetsiz, sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamı oluşmasını sağlar.
İç yüzeylerde terleme sonucu küflenme, siyah leke oluşması ile sıva ya da boyaların kabarmasını engeller.
Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır.
Binanın onarım masraflarını azaltır.
Binanın dış cephesini güzelleştirir.
Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Neopor Isı Yalıtım Levhası
Neopor, gri renkli ve B1 sınıfı, yeni nesil bir yalıtım malzemesidir. Neopor, yalıtım özellikleri yüksek oranda geliştirilmiş bir EPS yalıtım levhasıdır. Malzemenin gri rengi kendine özgü olup herhangi bir boya malzemesi içermez. Neopor, bu rengi bileşimindeki grafit rektörlerden alır. Grafit, malzemenin ısı enerjisini, yani hem sıcağı hem de soğuğu, konvansiyonel EPS’ye göre daha çok reflekte etmesini ve bu şekilde malzemenin ısı yalıtım kabiliyetinin EPS’den daha iyi olmasını sağlar.
Neopor, düşük yoğunluklarda bile ısı iletkenlik grubu: 035’e dahildir. Özellikle mantolama uygulamalarında EPS ile aynı teknik avantaja sahiptir. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi, standart EPS’nin Neopor ile eşit ısı iletkenlik katsayısını yakalayabilmesi için yoğunluğunun iki katına yakın olması gerekmektedir.
Gümüş gri Neopor ile daha iyi ısı iletkenliği
Neopor ile üretilmiş yalıtım maddeleriyle özellikle düşük yoğunluklarda mevcut EPS yalıtım maddelerinden farklı olarak daha iyi yalıtım değeri elde edilmektedir. Yani, aynı yalıtım değeri daha az hammadde ile sağlanmaktadır.
Neopor ile ilk defa kızılötesi yansıtıcılar ile ısı yansıma etkisinin büyük ölçüde yok edilmesi başarılmıştır. Böylece çok düşük yoğunluklarda iyileştirilmiş yalıtım değerlerine ulaşılmıştır. Diyagramda görüleceği gibi Neopor ile üretilmiş 15kg/m3 yoğunluğuna sahip yalıtım maddeleri 0,038 W/(m-K) değerindedir.
Xps Nedir?
Xps (Ekstrude Polistren malzemeler); Hammaddesi polistren olan, balpeteği görünümünde olan, homojen hücre yapısına sahip binalarda ısı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve kullanılan köpük malzemelerdir
Ekstrude Polistren malzemeler (XPS) bünyesine su almaz ve nemden etkilenmezler ve diğer ısı yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında üstün bir malzemedir.
XPS'in hammaddesi olan polistren, Ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca istenilen kalınlıkta çekilir. Sürekli bilgisayar kontrolünde yapılan bu üretim sayesinde homojen balpeteği görünümünde , kararlı bir hücre yapısı elde edilir. Hücreler bütün yüzlerinden birbirine bağlıdır. Hava hücrelerin içine hapsedilmiştir. Hareketsiz kuru hava ile; bilinen en mükemmel ısı yalıtımı sağlanmaktadır.
XPS’in Özellikleri
1- Yüksek basma mukavemeti ve eğilme mukavemeti sayesinde zaman içinde kalınlığı azalmaz.
2- Bünyesine su emmez, su içinde dahi donma - çözülme dayanımı yüksektir.
3- XPS ürünler diğer plastiklerle karıştırılmadan geri dönüşümde kullanılabilirler.
4- Yüksek elastisite modülü ve boyutsal kararlılık.
5- Her çeşit kesici aletle kesilebilir, ufalanmaz, fire vermez.
6- Optimum buhar difüzyon direnci sayesinde kullanım yerine uygun µ değeri.
7- Isı İletkenlik Katsayısı diğer ısı yalıtım malzemelerine göre düşüktür.
8- Kapalı Gözenekli Hücre Yapısına sahiptir.
9- Su emmeme özelliği sayesinde sürekli ve azalmayan ?-ısı iletkenlik değerine sahiptir.
Uygulama Alanları
1- Duvarlarda (dıştan, sandviç, içten).
2- Toprak altı yalıtımlar (bodrum perde duvarı, temel yalıtımı, donmaya karşı yol, havaalanı pistleri, demiryolu yalıtımları),
3- Döşemeler(döşeme betonu altı,üstü ve şap altı vb.) tüm binalarda ve mühendislik yapılarında kullanılmaktadır.
4- Çatılarda (teras,kırma),
5 -Sandviç çatı ve cephe panellerinde,
6- Frigorik kamyon kasalarında,
7- Acil durum barakalarında,
Taş Yünü Özellikleri
Taşyünü, bazalt taşının 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşur. Bazalt taşı,inorganik hammaddedir ve yerli olarak temin edilmektedir.
Taş yünü, kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde üretilebilir. Değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen taş yününün ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır.
Taş Yünü Teknik Özellikleri:
Isı iletkenlik beyan değeri λ≤ 0,040 W/mK’dir.
Su buharı difüzyon direnç faktörü µ=1’dir.
Kullanım sıcaklığı -50/+600, -50/+650°C aralığındadır.
Sıcak ve rutubetten etkilendiğinde boyutlarında bir değişme olmaz.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
Higroskopik ve kapiler değildir.
TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler”olan A sınıfındandır.
BVQI tarafından verilen ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
Yapı Malzemeleri Yönetmenliği (89/106/EEC) çerçevesinde CE işareti taşır.