Yüzeyde oluşan yağmur, kar suları, yer altı suları, yapılarda kullanılan suyun sızması vb. yollarla binalara nüfuz eden su ve nem; başta taşıyıcı sistem olmak üzere yapı elamanlarına zarar verirken, bir yandan da binada kötü görüntülere ve yaşanılan mekanların sağlıksız hale gelmesine neden olmaktadır. Doğru tespitle yapılan su izolasyonları yapıya su ve nem girişini önleyerek yapıları korumaktadır. Böylece daha dayanıklı ve uzun ömürlü yapılarda sağlık ve konforlu yaşam bozulmadan devam eder.
Su izolasyonu yapılmayan binalarda taşıyıcı sisteme nüfuz eden su, betonun taşıyıcı özelliğinin kaybolmasına ve çelik donatının korozyona uğrayarak incelmesine neden olmaktadır. Ayrıca yapı elemanları bünyesine giren suyun soğuk havalarda donması, betonda çatlaklara ve bütünlüğün bozulmasına neden olur.
Sonuç olarak zaman içerisinde taşıyıcı sistemin dayanımı düşmekte ve yapı güvenliğini tehdit etmektedir. Su izolasyonları yapıların güvenli ve uzun ömürlü olması için yaşamsal önem taşımaktadır.
İyi bir izolasyon çözümü için; doğru tespit, doğru malzeme ve doğru uygulama gerekir.
Teras izolasyonu, Membran kaplama
Temel İzolasyonları (Su)
• Uygulama detaylarını gösteren sıralı resimlerde görüldüğü gibi ; Kepçe ile kazılan bina temellerinde bazen olması gereken subasman duvarlar yerine biriket (üst resim) duvarlarda çıkabiliyor. bu tür durumlarda Normal çimento sıva harçlara izolasyon katkıları ilave edilerek tüm yüzey sıvanır.
• İzolasyon öncesi tüm alanlar kazınır, çamur vb. atıklar sert fırçalar ile yıkanarak temizlenir.
• Çift kompenetli çimento esaslı BASF elastik izolasyonlar ile 2-3 kat uygulama yapılır.
• Drenaj hattı döşenmesi var olan veya yeni oluşturulan Su toplama-tahliye Kuyularına doğru, akıntılı olacak şekilde döşenir.
• Su toplama kuyuları, Dalgıç motor ve boru hatları eşliğinde sistem içine toplanan suları otomatik olarak tahliye eder.
Subasmanizolasyonları ; Basfmasterseal 566-567 , Çimento esaslı İki kompenetli, Su ile kristalize olan , Uygulandığı yüzey dokusunun derinliklerine kök salan, Ek yeri olmayan, Bitim profili gerektirmeyen, Elastik 2-3mm yüzey tabakası, Fırça ile uygulanan malzemelerdir.
• Su deposu izolasyonu
• Yüzme havuzu izolasyonları
• Islak zemin izolasyonları
Teras izolasyonları ; Basf Çimento esaslı izolasyonlar yukarıda belirtilen esaslara-özelliklere göre uygulanabilecekleri gibi, Likit haldeki bütümlü elastik malzemeler kullanılarak ta sorunsuz çözümlenirler.
Uygulama alanlarının sekline ve konumuna bağlı olarak Esnek derz bantları, Kenar köse bitim profillerinden yararlanılabilir.
PAH BANDI UYGULAMA
Tanımı
Termoplasterelastomer esaslı, polyester file taşıyıcılı, duvar ve zemin birleşim yerleri ile yapısal derzlerin yalıtımında kullanılan su izolasyon bandıdır.
Özellikleri
Seyreltik asidik ve alkali çözeltilere dayanıklıdır.
UV dayanımına sahiptir.
Yüksek elastikiyete sahiptir.
Su basıncına karşı dayanıklıdır
Kolay uygulanır
SES İZOLASYONU
İZOSES-C
(Yankılanmayı , duvarlardan, döşemelerden ses geçmesini önleyen akustik şilte)
Değişik dansitedeki ve renkteki açık hücreli yumuşak poliüretan, polietilen ve selüloz köpüğü parçacıklarının ısı kürü ve basınç altında şilte haline getirilmesi yöntemi ile üretilen dekoratif bir ses ve ısı yalıtımı malzemesidir. Gürültü kaynağının bulunduğu ortamdaki ses dalgalarını emmek, reverberasyon (yankılanma) süresini kısaltmak ve ses yalıtımı sağlamak amacıyla duvarlara, tavanlara, kolonlara, kirişlere yapıştırılarak kaplanır. Uygulama yapılan ortamın yapısal özelliklerine, yalıtılan alan miktarına, gürültü kaynaklarının oluşturduğu vibratif etkiye vs. bağlı olarak ses şiddetinde önemli ölçüde - yaklaşık 20-40 desibel - azalma meydana getirir ve gürültünün komşu ortamlara geçmesini önler.
İZOSES-C aynı zamanda Isı konforu, Enerji ve Yakıt tasarrufu da sağlar. Duvar ve tavan yüzeylerinde nem yoğuşmasını ve küf oluşumunu engeller.
Bir yüzü yumurta viyolü biçiminde profillendirilmiş, gri renkli, yumuşak süngerimsi bir ses emici şiltedir.%100 açık hücreli, çok özel bir akustik köpüktür.
İZOSES-A Küresel dalgalar halinde yayılan hava titreşimli ses tarafından emilir ve yansıyıp gürültü haline dönüşemez. Ortam özelliklerine - boyutlarına, gürültü kaynaklarının zemin - duvar - tavan tesbit biçimlerine bağlı olarak ses şiddetinin 20 - 40 desibel azalmasını sağlar. İZOSES-A aynı zamanda mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesidir ; ısı iletkenliği katsayısının 0.024 kcal/mh0C oluşu nedeniyle İZOSES-A kullanılan ortamlarda akustik konforun yanısıra mükemmel bir ısı konforu da sağlanır.
UYGULAMA YÖNTEMİ
İZOSES-C levhaları tavana, duvara ve zemine özel yapıştırıcısı ile yapıştırılarak uygulanır. Makas, falçata, maket bıçağı, vs. ile kesilebilir. Fleksibl olduğu için kolonlara sarılabilir, kubbe-tonoz altlarına kaplanabilir. Arzu edilen renkte plastik boya sürülerek renklendirilebilir. Veya Donatı sıva filesi kullanılarak, Polyap-S sıva ile tüm yüzeylere ince ve sağlam bir sıva yapılabilir.
KULLANILDIĞI YERLER
TV-radyo-ses kayıt stüdyoları,toplantı-konferans-konser-sinema ve spor salonları, otel-fabrika-atölye-matbaa gibi iş yerleri, kalorifer-jeneratör-hidrofor odaları, büyük binaların tesisat katları, diskotek-müzikhol türü eğlence yerleri, okullar, konutlar ve akustik konforun sağlanması gereken bütün mahaller. Döşemeden ses geçmesini önlemek amacıyla duvardan duvara halı, ahşap parke, laminat parke gibi zemin kaplamalarının altında da kullanılmaktadır.
İZOSES-C 50 x 100 cm. boyutlarında, 10 mm – 20 mm – 50 mm kalınlıkta şilteler halinde , 120 – 180KG/M3 Yoğunluklarda uygulanmaktadır.